Önce Çocuklar Derneği olarak 2022 yılında 3. Projemizi hayata geçirmenin heyecanını sizinle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
‘Yarınlara Daha Haklı’ projemize Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın destekleriyle başladık.
Çok kapsamlı olan projemizin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz;
1- Anadil Hakkı İzleme ve Raporlama Çalışmaları:
Dernek bünyesinde hali hazırda son 2 yılda yapılan çocukların anadil hakkı izleme ve raporlama çalışmalarının sürdürülmesini hedefliyoruz. Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçesinde çocukların anadili kullanımı, anadilini kullandıkları ortamlar, anadilin kullanımı için geliştirilen araçlar, bu araçlara çocukların erişimi, anadilin kullanımında çocukların karşılaştıkları hak ihlallerini içeren izleme ve raporlama çalışması yapacağız. Zazaki lehçesi UNESCO’nun kaybolan diller sınıfında yer almakta olup bu lehçenin kullanımı, çocuklar tarafından öğrenilmesi ve bu dildeki araçlara erişimde zorluklar yaşanmakta olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir.
Kürtçenin farklı alanlarda kullanımının geliştirilmesi için yaygın çalışmalar yapılmakla beraber çocukların bu dili kullanımı için mevcut araçlar, teşvik edici çalışmalar, dili kullanırken karşılaştıkları zorlukların izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle başlatılan izleme ve raporlama çalışmalarının sürdürülmesi ile Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için özgün çalışmalar yapılmasını amaçlıyoruz. Saha çalışmalarına başlamış olup Şubat 2023’te çalışmayı tamamlayıp raporu tüm kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.
2- Çocukların Kültürel Haklarının İzlenmesi:
Anadilinde eğitim alamayan, anadilini kullanmakta zorlanan çocuklar, kendi kültürlerini öğrenme ve yaşama konusunda da zorluklar yaşamaktadır. Kürtçe’nin anadil olduğu bölgelerde çocukların kendi dillerindeki ezgileri, hikayeleri, masalları, efsaneleri, oyunları öğrenmeleri, yaşamaları mümkün olamamaktadır. Bu durum, çocukların yabancılaşmasına, kendi kültürel değerlerinden uzaklaşmalarına neden olmakta, çocukların sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Proje kapsamında ilk kez çocukların kültürel hakları ile ilgili bir izleme ve raporlama çalışması yapacağımızı belirtmek isteriz. Çocukların kültürel araçlara kendi anadillerinde erişimi, öğrenmesi, kullanım düzeyi vb.durumları izleyeceğiz. Saha çalışmalarına başlamış olup Şubat 2023’te çalışmayı tamamlayıp raporu tüm kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.
3- Kültürel Haklar Ve Yaratıcılık Atölyeleri:
Dernek bünyesinde müzik, animasyon, video hazırlama gibi çocuklar ile birlikte yapılan atölye çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyoruz. Her bir atölyenin bir temel hak temalı olmasını öngörmekteyiz. Planlanladığımız atölye çalışmaları şöyle:
Felsefe Atölyeleri (Anadil Hakkı): Çocukların anadil haklarından haberdar olmalarını ve bu hakları tartışmalarını amaçladığımız bu atölyelerde PC4 yöntemiyle sertifikalı kolaylaştırıcılar aracılığıyla çocukların ana dili kavramını, ana dili hakkını ve bu haktan doğan yoksunlukları tartışıp kalıcı olarak düşünce dünyalarının bir kavramı haline getirdikleri bir atölye süreci hedeflemekteyiz. Atölyelere merkez ve kırsal ilçelerden çocukların katılımını sağlayacağız. Her çocuk 2 atölyeye katılacak, 45 çocuk için toplam 6 atölye çalışması düzenleyeceğiz.
Oyunculuk Atölyeleri (Eşit Roller Oyunu): 20 çocuk ile 2 aylık sürede 8 atölye çalışması yapacağız. Oyunculuk eğitimi ile çocukların toplumsal cinsiyet odaklı oyun hazırlamaları ve sunmalarını sağlayacağız. Oyunculuk atölyeleri ile çocukların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılıklarının geliştirilmesine katkı sunacağız.
Animasyon Atölyesi (Çocuk Hakları): Çocukların sorgulama, hayal kurma, projelendirme ve iletişim becerilerini geliştirecek bu atölyeler ile çocuk haklarının öğrenimini sağlayacağız. 15 çocuğa 3 ay süre ile 10 atölye çalışması düzenlenecek olup çocuklar çocuk hakları alanında senaryo yazımı, çizim, çizgi canlandırma yöntemleri, seslendirme teknikleri konusunda çalışmalar yapacak.
Fotoğrafçılık Atölyeleri (Çevre Hakkı): 20 çocuk 2 grup halinde 4 atölye çalışmasına katılım sağlayacak. Temel fotoğraf eğitimi, çevre ve doğa fotoğrafçılığı eğitimleri vereceğimiz çalışmada, atölyeler sonunda çocukların çevre hakkı temalı fotoğraflarının sergilendiği bir sergi düzenleyeceğiz.
Karikatür Atölyesi (İfade Özgürlüğü): İnsan hakları, karikatür sanatının en temel konusu olup hak ihlalleri çizgiler ile hayat bulmuştur. Türkiye’de de son 20 yılda ifade özgürlüğü kapsamındaki hak ihlalleri karikatür sanatının ana temasını oluşturmaktadır. 20 çocuk 2 ay süre ile karikatür alanında atölye çalışmalarına katılım sağlayacak. Çocukların ifade özgürlüğü temalı karikatür çalışmalarının sergilendiği bir sergi düzenleyeceğiz.
Kültürel haklar ve yaratıcılık atölyeleri sayesinde geleceğin insan hakları aktivistlerinin yetiştirilmesine katkı sunmayı amaçlamaktayız.
4- Tarihi Kültürel Varlıkların Tanıtımı Çizgi Film Çalışması:
Dernek bünyesinde Göç Vakfı ve Zarok TV ortaklığında daha önce Gergerok isimli bir çizgi film çalışması yapılmış olup Diyarbakır ilindeki tarihi kültürel varlıklar Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde seslendirilen çizgi filmler ile tanıtılmıştır. 3 bölümlük çizgi film Zarok TV üzerinden çocuklara ulaştırılmıştır. Oldukça etkili bir araç olduğu düşünülen çizgi film çalışmalarının sürdürülmesi çok önemlidir. Diyarbakır ve bölge illerinde tarihi, kültürel varlıkların tanıtımı amacıyla 6 bölümlük çizgi film hazırlık çalışmaları Eylül ayında başlamış olup kısa zaman sonrasında izleyiciyle buluşmaya hazır hale gelecektir. Gergerok adlı çizgi filmi, Dijital platformlar ve Zarok TV üzerinden çocukların erişimine açacağız.
Bizim için ‘Yarınlara Daha Haklı’ projesi, geleceğe dair umudumuzun büyüklüğünü ifade etmektedir. Türkiye’de ve Dünya’da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı mücadele kapsamında yarınların dayanışmasını bugünden örüyoruz. Bu yolculuğa insan haklarına duyarlı herkesin katılması, destek olması bizi daha büyük çalışmalar yapmamız noktasında güçlü kılacaktır. Başta Türkiye İnsan Hakları Vakfı olmak üzere bizimle olan tüm kurum ve kişilere çok teşekkür ederiz.
Dayanışma ile,
Önce Çocuklar Derneği, Yönetim Kurulu
‘Yarınlara Daha Haklı’ projesi İnsan Hakları Savunucularının Desteklenmesi Projesi kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu yalnızca Önce Çocuklar Derneği’ne aittir ve hiçbir koşulda Avrupa Birliği’nin ve proje ortaklarının görüşlerini yansıttığı düşünülemez.”
Proje Finali:
Geleceğin aktivistleriyle birlikte muhteşem bir yolculuk!
120 çocuk, 5 uzmanlık alanı, 5 insan hakları konusu; Geleceği birlikte hayal ettik!
Daha haklı bir dünya için; Sorguladık, tartıştık, çalıştık.
Yorulduk ama çok güzel, çok eğlenceli zamanlar geçirdik; Hem yeteneklerimizi keşfettik, hem haklarımızı öğrendik!
50 atölye, 1 tiyatro oyunu, 1 karikatür sergisi, 1 fotoğraf sergisi; geleceğin aktivistleri hazır!
Peki ya sen!
“Yarınlara Daha Haklı” projesi kapsamında bilimsel araştırmalarla çocukların anadil hakkına ve kültürel haklarına erişimini araştırdık.
Anadilin kullanımının artmasını ve Kürtçenin farklı alanlarda kullanımının geliştirilmesini hedefledik. Artan anadil hak ihlallerini önleme odaklı araştırmalara öncü olduk.
Toplamda 520 çocuk üzerinde yaptığımız araştırmanın sonuçlarını raporlaştırarak kamuoyu ile paylaştık.
Dayanışma ile, çocukların kendi anadillerinde kültürel değerlerini tanıması için Zarok TV iş birliğiyle 6 bölümlük Gergerok çizgi filmini Kürt çocuklarının erişimine açtık.
Gergerok ile, 6 bölümde 6 şehir, 6 kültürel yapıyı tanıdık. Hak temeline gidecek çok yolumuz, yapacak çok çalışmamız var.